ראשית בואו נראה את ההבדל בין הגלאים מבחינה החיצונית:
מדוע אסור להתקין ולהשתמש בגלאים ביתיים בתעשייה ולהיפך?
גלאי גז תעשייתי או מסחרי יהיה יקר יותר אפילו פי 100 מאשר גלאי המיועד לבית. המחיר הנמוך בהחלט מפתה, במיוחד אם מדובר על אזורים גדולים בהם נדרשים עשרות ומאות חיישנים . מסיבה זאת חשוב לדעת כי קיימים הבדלים גדולים מאוד ומהותיים ביותר בין השניים ברמות הבאות:
- תפעול
- דיאגנוסטיקה
- תקנים
- תחזוקה
- אפשרויות של תכנות
- סכנות
ההבדלים החשובים:
- מארז של גלאי גז: כל הגלאים הביתיים מיוצרים מחומרים הפשוטים ביותר כדי לעמוד בטמפרטורות הרגילות הקיימות בבתים. לעומת זאת, המסחריים אשר מיועדים לתעשייה יהיו בנויים לצורך התאמתם לתקנים בינלאומיים ותנאי סביבה רבים כגון: טמפרטורה, לחות, חום, קור, אבק, מים, נזקים חיצוניים אחרים.
- חיישנים: בגלאים ביתיים נבדקים בלבד לאחר היצור במפעל אינם נדרשים לכיול תקופתי לאחר שהותקנו. לעומת זאת גלאים תעשייתיים מכויילים לפני יציאתם מהמפעל ודורשים כיול תקופתי. לדוגמא: חיישני LEL אשר מיועדים לגז בישול -גפ"מ נדרשים לכיול אחת ל 6 חודשים ולגלאי חוסר חמצן פעם בשנה לפחות. בנוסף לכיול הם נדרשים לביצוע BUMP TEST -בדיקת תקינות של הגלאי על ידי הזרמת גז כיול בריכוז ידוע מראש. אנו באימפקטור מספקים ערכה המלאה לצורך ביצוע של הבדיקה הזאת. הערכה כוללת גליל גז ווסת בעל שעון לחץ עם ברז. הטכנולוגיות גילוי וסוגי החיישנים בגלאים התעשייתיים הם הרבה יותר מתוחכמים מהסיבה כי הם נדרשים לעמוד בדרישות סביבתיות נוקשות מאוד עקב המיקום שהם יותקנו. הגלאים אלו מבצעים מדידה רציפה, קבועה של האוויר באזורים בעלי לחות, חום, קור , שינוי טמפרטורות קיצוניות. קיימים הרבה סוגים של חיישנים : אלקטרו-כימיים, אינפרא-אדום, קטליטיים ורבים אחרים אשר נבדלים ביניהם בדיוק, אורך חיים, רזולוציה, תחומי מדידה והתאמתם לגזים שרוצים למדוד.
- תכנות ופונקציונליות: גלאים ביתים אינם נדרשים לתחזוקה. ברגע שהם מותקנים אין צורך בשינוי של הנתונים המתוכנים בהם. רמת ההתראה תלויה בזמן ובהמצאות של דליפה. כלומר אם קריאת החיישן הינה מעל לערך ממוצע המותר של אדם להיחשף במשך 8 שעות מעל שעה אחת אז תשמע אזעקה. לעומת גלאים תעשייתיים – ההתראה תהיה מידית לפי רמה של ALARM1,2. לחלק מהמכשירים יש גם רמת התראה ביניים. גלאים אלו יכולים להיות מחוברים ביניהם ומתוכנתים לביצוע משימות רבות כגון: הפעלת מפוחי אוויר ברגע עליית רמת CO בחניונים, הדלקת סירנות ומנורות אזהרה, חיבור למערכות BAS , חיוג עם חייגן למספרי טלפון בחירום, חיבור לבקרים חיצוניים, התחברות למערכות כיבוי אש, בעלי יכולת של אגירת נתונים ועוד.
- עמידה בתקנים בינלאומיים: 2 סוגי הגלאים צריכים להיות מנוהלים ומבוקרים תחת ארגון בינלאומי כלשהו לדוגמא UL,ANSI,CSA,EMC . בגלאים תעשייתיים אשר מיועדים לאזורים נפיצים חובה שתהיה תעודה המעידה על כך: ATEX . כל הגלאים שלנו לאזורים לא מוגני פיצוץ כוללים מגוון רחב של תקנים :
- EN60079-29-1:2016 – זהו תקן לגלאי גז נפיץ EXPLOSIVE ATMOSPHERE
- EN61000-6-2:2005 – זהו תקן לעמידות הגלאי בסביבות תעשייתיות
- EN61000-6-4-2:2007/A1:2011 0 זהו תקן לפליטות בסביבות תעשייתיות.
- EN61000-3-3:2013 – זהו תקן להגבלות של מתחים במערכות
לסיכום:
גלאים ביתיים שונים מאוד מגלאים תקניים לתעשייה. הדבר מתבטא במיוחד עקב שוני ביניהם בפונקציונליות, יכולות פיזיות וקיימות של תעודות ותאימות לתקנים ודרישות מקומיות.
לא ניתן להחליף אחד בשני!!
חשוב מאוד להבין מה מקבלים מכל סוג של גלאי גז , היכן וכיצד צריך להשתמש בהם.
אנו מומחים בגלאים – צרו קשר ונשמח לעזור ,לייעץ לכל שאלה או בקשה!